Uczennice 8 klasy Szkoły Podstawowej nr 2 Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Leśnicy już korzystają ze sprzętów, w które została doposażona pracownia kuchenna w ramach rządowego programu „Laboratoria Przyszłości”, realizowanego przez Powiat Strzelecki. Wychowanki w ramach zajęć resocjalizacyjno-wychowawczych, których celem jest m.in. kształtowanie przydatnych umiejętności życiowych, nauki obsługi sprzętu kuchennego, z zachowaniem zasad bezpieczeństwa oraz nabycia praktycznych umiejętności gotowania, z uwzględnieniem doskonalenia umiejętności planowania pełnowartościowych posiłków przygotowały pierwsze samodzielnie danie, które degustowały potem wszystkie wychowanki z gr. I.
Pierwszym wyzwaniem kulinarnym okazały się krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowo-paprykowym, które były przygotowywane od podstaw samodzielnie przez wychowanki. W trakcie przyrządzania dania, wychowanki poznały zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego, uczyły się przestrzegania zasad higieny podczas przygotowywania posiłków oraz porządkowania swoich stanowisk pracy. Podczas degustacji kształtowały również umiejętność poprawnego posługiwania się sztućcami i kulturalnego zachowania się przy stole.
Joanna Gągalska- Straub